OSB ploče su sačinjene od presovanih mikrofurnira, drvene građe, i predstavljaju tehnološki korak napred u odnosu na ploče od iverice. OSB ploče su danas izuzetno rasprostranjene u građevinarstvu zbog svoje jeftine i ekonomične proizvodnje, čvrstoće i izuzetne lakoće za obradu.

Tipična OSB ploča se sve češće koristi i kao dekorativni element u enterijeru. Površina se ne pokriva dodatnim impregnacijama, niti presvlači drugim materijalima ili farba bojama; zadržava se prirodni izgled drvene iverice.

OSB ploče se proizvode ravne ili falcovane. Ravne OSB ploče imaju stranice koje su predviđene za tipično šrafljenje na druge elemente, dok se OSB ploče sa falc stranicama uklapaju jedna u drugu. Takođe treba obratiti pažnju da su OSB ploče razdvojene makar par milimetara (2-3 mm) zbog širenja i skupljanja pri različitim temperaturama.

OSB ploče se prave od 95% drveta (mladih stabla breze i topole) i 5% vezivnih aditiva na bazi smole. Potrebno je obratiti pažnju pri ugradnji OSB ploča u enterijer jer procenat formaldehida u vezivnim supstancama može izazvati iritacije kod čoveka. Pre ugradnje OSB ploče provetriti 48 h.
OSB ploče se prave od potpuno obnovljivog materijala i mladog drveta, te stoga proizvodnja ovog građevinskog elementa diktira da šume i delikatni ekosistemi nisu na meti ove industrije.

Postoje u dve dimenzije:

  • 2440x1220mm
  • 2500x1250mm

Različitih debljina od 9mm do 22mm.